Inklusiivinen erilaisuus kasvatuksessa

Opettajat ovat kaikkialla Euroopassa todenneet suurimmaksi haasteeksi työssään oppilaiden erojen käsittelyn ja erilaisuuden kohtaamisen. Myös käsitteenä erilaisuus on haastava. Koulutuspoliittisessa keskustelussa se usein määritellään yhden valitun näkökulman kautta. Eroja kuvataan kognitiivisina, kielellisinä, kulttuurisina, etnisinä tai sukupuoleen liittyvinä. Tässä teoksessa erilaisuuden eri ulottuvuuksia tarkastellaan sosiaalisen kanssakäymisen näkökulmasta.

Kirja on syntynyt Erilaisuus kasvatuksessa -hankkeen (2004-2008) siivittämänä Tampereen yliopiston opettajankoulutuslaitoksessa. Hankkeen tarkoituksena oli herättää kriittistä keskustelua erilaisuuden tematiikasta, rakentaa tutkijaverkostoa ja uudistaa opettajankoulutusta. Työskentely eteni laajenevin verkostopalaverein. Niihin kutsuttiin tutkijoita eri tieteenaloilta, opettajia ja opettajankouluttajia. Esille tuotiin myös opettajaopiskelijoiden kokemuksia ja odotuksia. Kollektiivinen reflektointi herätti kysymyksiä: Nähdäänkö erilainen ulkopuolisena vai luetaanko erilaisuus joukkoon? Miten opettajanopiskelijat perehdytetään oppilaiden erojen moninaisuuteen? Mitä on inklusiivinen erilaisuus?

Kirja tarjoaa näkökulmia erilaisuuden haasteiden parissa askaroiville opettajaopiskelijoille, opettajille, tutkijoille ja kaikille, jotka ovat kiinnostuneita viitoittamaan sellaista yhteiskuntaa, jossa erilaisuus kasvatuksessa otetaan tarkasteluun ennakkoluulottomasti ja samalla tietoisesti ennakoiden.


ISBN-10:
9514477898
Kieli:
suomi
Kustantaja:
TAMPEREEN YLIOPISTO
Painos:
1. painos
Painovuosi:
2009
Sidosasu:
nid.
Sivumäärä:
102
Tekijät:
Mäkinen Marita, Nikander Esko, Pantzar Tuula
Viivakoodi 9789514477898
Tuotekoodi 29540002
Tekijä Mäkinen Marita, Nikander Esko, Pantzar Tuula
25,00 €
Tuote ei ole tällä hetkellä saatavilla.