Reikä Sydämessä

Sairauksia pidetään yleensä yksilöllisinä tapahtumina, joilla on fysiologiset syynsä ja lääketieteellinen taudinkulku. Kulttuurintutkijat kuitenkin korostavat, että sairauksilla on myös yhteisöllisesti jaetuista kokemuksista syntyviä merkityksiä. Sairauksiin kiteytyy arvoja ja käsityksiä hyvästä elämästä samon kuin kommentteja sosiaalisista suhteista, huolista ja elämän haraudesta. Mutta kuinka tiheänä sairauden ja kulttuurin välisen suhteen voisi ymmärtää? Entä millaisin ehdoin voi sanoa että sairaudet ovat kulttuurisia? Ja millä tavoin lääketieteelliset käytännöt ovat myös kulttuurisia käytäntöjä?

Marja-Liisa Honkasalon Pohjois-Karjalaan sijoittuva etnografinen tutkimus vastaa näihin kysymyksiin tarkastelemalla sydänsairauksien ja kansanperinteen kautta yhden kylän ja sen lähipiirin elämää 2000-luvulla. Lähtöajatuksena on, että ihmiset tekevät yhdessä sairauksien kulttuurisia ja muokkaavat samalla oman toimijuutensa kirjoa. Tekijä kuvaa monitahoisesti miesten ja naisten käsityksiä sairauksista ja niiden yhteisöllisistä merkityksistä ja heidän tapojaan toimia sairauksien ja lääketieteellisten käytäntöjen kanssa. Hänen näkökulmansa on paikallisten ihmisten käsitykset, joihin suodattuu vahvasti terveyskasvatus. Hän osoittaa myös, millaisin ehdoin lääketieteelliset ja ihmisten "omat" käsitykset voivat kohdata.

Marja-Liisa Honkasalo on lääketieteellisen antropologian professori, jolta Vastapaino on aiemmin julkassut yhdessä Terhi Utriaisen ja Anna Lepon kanssa toimitetun teoksen Arki satuttaa.


ISBN-10:
9517682204
Kieli:
suomi
Kustantaja:
VASTAPAINO
Painos:
1. painos
Painovuosi:
2008
Sidosasu:
nid.
Sivumäärä:
276
Tekijät:
Marja-Liisa Honkasalo
Viivakoodi 9789517682206
Tuotekoodi 28080121
Tekijä Honkasalo
10,00 €
Tuote ei ole tällä hetkellä saatavilla.