Elämät Sanoissa

Mistä on kyse epäjatkuvassa, katkonaisessa fragmentaarisessa omaelämänkerrassa? Miksi myöhäismodernin omalemänkerran keskiössä ovat epäjatkuvuutta ilmaisevat kuvat: silvotut urheilijat, repeytyneet seinäkudonnaiset, katkaistut nimet, uurteiden tuhoamat kasvot? Tällaisia kuvia ovat maalailleet  Georges Perec, Alain Robbe-Grillet, Nathalie Sarraute ja Marguerite Duras omaelämänkerrallisissa teksteissään, joita Päivi Kosonen käsittelee tutkimuksessaan.

Onko epäjatkuvissa omaelämäkerroissa kyse mielen ja merkityksen kadottamisesta, Auschwitzin ja Hiroshiman jälkeisestä kuolemansairaudesta, joka on tarttunut toisen maailmansodan jälkeiseen omaelämäkertaan ja jonka myös on ilmaistava kauhua ja kuolemaa epäjatkuvalla, hiljaisuuden reiìttämällä tekstillä? Vai onko omaelämäkertataide modernin myötä huonontunut kaaoksen ja hämäryyden läpäisemiksi nykyteksteiksi, joissa tunutma ikivanhoihin itseyden taitoihin, itseyden tuntemisen ja itsestä huolehtimisen tapoihin on lopullisesti menetetty? Tai ehkä epäjatkuvuus on sittenkin tulkittavissa positiivisemmin, jollain tapaa merkitseväksi struktuuriksi.

Päivi Kosonen johdatta kiehtovassa kirjassaan lukijansa 1970-1980-lukujen ranskalaisen omaelämäkerran epäjatkuvuuden maisemaan, jossa lähtökohtana on elämänmerkityksen ja -tarinan repiminen. Tässä "valkoisen kirjallisuuden" ympäristössä elämäntapahtumia, muistoja jo kokemuksia ei sidota yhteen kertomukseksi, vaan ne halutaan jättää irrallisiksi: paloiksi, siruiksi, fragmenteiksi.


ISBN-10:
9525169154
Kieli:
suomi
Kustantaja:
TUTKIJALIITTO
Painos:
1. painos
Painovuosi:
2000
Sidosasu:
nid.
Sivumäärä:
272
Tekijät:
Päivi Kosonen
Viivakoodi 9525169154
Tuotekoodi 28060002
Tekijä Kosonen
23,50 €
Tuote ei ole tällä hetkellä saatavilla.