Lukemisen tavat

Lukevatko nuoret enää mitään? Kuoleeko kirja? Miten käy kustannusalan, kun internetin ilmaistarjonta ja sosiaalinen media vievät ihmisten ajan?

Lukemisen tavat on puheenvuoro tämänkaltaisiin päivänpolttaviin kysymyksiin. Lukemisen tavat perustuu tutkimuksiin, joissa on selvitetty eri-ikäisten suomalaisten mediankäyttöä ja lukutottumuksia. Kirjan pääosassa ovat 18-35-vuotiaat nuoret aikuiset, joiden lukemisen tapoja suhteutetaan muiden ikäryhmien mediankäyttöön. Avainaseman teoksessa saa eri mediasukupolvien ja lukemisympäristöjen vertailu.

Lukemista tarkastellaan kirjassa yksilöllisen taidon sijaan sosiokulttuurisena käytäntönä. Lukeminen on aina ollut sosiaalista, mutta uudet verkkoviestinnän muodot tekevät siitä aiempaa selvemmin yhteisöllistä ja vuorovaikutteista toimintaa. Internetin uusissa lukemisympäristöissä silmäilevä pikalukeminen, sisältöihin syventyminen, viestintä, yhdessäolo ja oma tekeminen nivoutuvat monimutkaisilla tavoilla toisiinsa.

Kirjan taustalla on Tampereen yliopiston Journalismin, viestinnän ja median tutkimuskeskuksen (COMET) tutkimushanke "Uudet lukemisyhteisöt - uudet lukutavat".

Juha Herkman työskentelee yliopistonlehtorina Helsingin yliopiston viestinnän oppiaineessa. Eliisa Vainikka on jatko-opiskelija Tampereen yliopiston Viestinnän, median ja teatterin yksikössä.


ISBN-10:
978-951-44-8924-2
Painovuosi:
2012
Sivumäärä:
172
Tekijät:
Herkman Juha & Vainikka Eliisa
Viivakoodi 9789514489242
Tuotekoodi 28020125
Tekijä S=MED Herkman, Juha & Vainikka Eliisa
29,00 €